Правителството предлага на Президента на Република България да награди режисьора Васил

...
Правителството предлага на Президента на Република България да награди режисьора Васил
Коментари Харесай

Орден `Стара планина` за Васил Михайлов, Ириней Константинов, Христо Мерзанов и Дончо Папазов

Правителството предлага на Президента на Република България да награди режисьора Васил Михайлов и артиста Ириней Константинов с медал „ Стара Планина “ - първа степен за извънредно огромните им заслуги в региона на културата и изкуството. За почитане с ордена първа степен са препоръчани още дългогодишният ръководител на федерацията по повдигане на тежести Христо Мерзанов и журналистът Дончо Папазов.

Васил Михайлов е български сценичен и кино артист. Превъплащава се допълнително от 200 функции, като най-голяма известност му носи осъществяването на ролята на Петко Войвода в телевизионния сериал „ Капитан Петко челник “. Носител е на голям брой български и задгранични награди, измежду които: „ Златен век “ – огърлие на Министерство на културата, „ Награда за мъжка роля “ – във кино лентата „ Герловска история “ на Х фестивал на българския филм – (Варна, 1971 г.) и други

Ириней Константинов е български артист. Играл е на сцената на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “- Варна, на спектакъл „ Сълза и смях “, а от 1984 година играе в спектакъл „ София “. Има многократни участия в радио-театъра, литературни излъчвания на БНР и телевизионния спектакъл. Носител е на „ Награда за актьорско майсторство “ (Варна, 1975), Литературна премия на гр. Варна и други

Христо Меранзов е препоръчан за ордена за изключителните му заслуги в спорта. Той е дълготраен зам.-председател и ръководител на Българската федерация по повдигане на тежести, а от 1976 до 1992 година е член на борда и вицепрезидент на Международната федерация по повдигане на тежести. Като зам.-председател на БСФС Христо Меранзов управлява подготовката за олимпиадата в Токио през 1964 година, а по-късно води цялостната спортно-учебна активност на Съюза. В това си качество той създава планове за създаване на национални системи за олимпийска подготовка, за детско-юношески спорт, за центрове за високо спортно майсторство в страната, за научно-приложна активност в спорта и управлява тяхното внедряване. Помагал е и за откриване на спортни школи при построяването на стадиона и залите по битка в Община Харманли.

Христо Меранзов е създател на десетки книги, монографии, публикации и други, сред които: „ За славата на спорта и достойнството на родината “ (1974 г.), „ Система за олимпийска подготовка “ (1976 г.), „ Анализ на програмата и присъединяване на България на олимпийските игри “ (1980 г.), „ Българският спорт “ (2008 г.), „ Златният век на българския спорт “, (2012 г.), „ Да върнем спорта на обществото “ (2013 г.), „ Българският олимпийски спорт - напредък и проваляне “ (2017 г.).

Удостоен с най-високите оценки и звания от БСФС и от Международната федерация по повдигане на тежести и с почетен знак от ФИЛА (Международната федерация по борба). През 2017 е почетен със званието „ Почетен жител на Харманли “.

Дончо Папазов е препоръчан за най-високото държавно отличие за извънредно огромните му заслуги в региона на спорта, науката и публицистиката.

Папазов работи над 20 години като публицист в Българската национална телевизия. Депутат в 36-то Народно заседание и заместник-председател на Съюза на българските публицисти (1993-95 г.). През 2000 година е специалист в Националния съвет за радио и телевизия. Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител е на програмата „ Планктон “ (1970-1982 г.), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник „ Орбита “. Програмата продължава 12 години и минава през 5 стадия: престой с рибарска лодка в Бургаски залив; пресичане на Черно море с корабна избавителна лодка с платно; пресичане на Атлантическия океан и на Пасифика със избавителна лодка с платна, обиколка на света с яхтата Тивия.

Дончо Папазов е създател на четири книги, описващи морските завършения, преведени на пет езика: „ С `Джу` през Атлантика “ (1975 г.), „ С `Джу` през Пасифика “ (1977 г.), „ С Яна към света “ (1985 г.), „ Невъзможният път “ (1994 г.). През 1977 година Папазов е почетен с медал „ Народна република България “, I степен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР